Na Brezovickom jarmoku ponúkali svoju produkciu ľudoví remeselníci

22.07.2006 Sabinov

Brezovica 22. júla (TASR) - Do 20 ľudových remeselníkov a niekoľko stánkových predavačov, najmä medovnikárov , ponúkalo svoju produkciu na dnešnom siedmom ja...
Brezovica 22. júla (TASR) - Do 20 ľudových remeselníkov a niekoľko stánkových predavačov, najmä medovnikárov , ponúkalo svoju produkciu na dnešnom siedmom jarmoku v obci Brezovica v okrese Sabinov.

Starosta obce Milan Bujňák vyzdvihol obnovenú jarmočnú tradíciu. Pred druhou svetovou vojnou sa v obci, ktorá má dnes asi 1700 obyvateľov, uskutočnilo za rok aj šesť jarmokov. Prax však ustala po roku 1945 a jarmočné \"ticho\" pretrvalo až do roku 1997. Na nové výzvy reagovali aj niektorí nadaní Brezovičania. Jeden z nich drevorezbár Jaro Bujňák, starostov menovec, vystavoval dnes sochu, ktorú v nedeľu 23. júna posvätia a umiestnia do domu smútku v susednom Nižnom Slavkove.
Tohoročné stretnutie poznamenala aj účasť predstaviteľov samosprávy i mladých ľudí z ďalších troch obcí s rovnakým názvom Brezovica - zo slovenskej Oravy, z Chorvátska a zo Slovinska. Všetky Brezovice spája fakt, že ich zakladali príslušníci rodu Berzeviczyovcov. Napríklad slovenský matematik Henrich (1652 - 1713) sa narodil v susednej Brezovičke, stal sa profesorom tohto predmetu na univerzite v Trnave. Najvýznamnejší z rodu bol však Gregor František (1763 - 1822). Osvietenec, ekonóm a právnik bol propagátorom turistiky, predovšetkým vo Vysokých Tatrách. V Uhorsku platil za veľkú autoritu, no prežil celý život vo Veľkej Lomnici, kde je aj v rodinnej hrobke pochovaný. Jeho práce mali európsky rozmer a význam, napr. O postavení a povahe sedliakov v Uhorsku, ktorá vyšla v roku 1806.
Na jarmoku boli mladí ešte aj z ruskej metropoly Moskvy a z ukrajinského Užhorodu. Vďaka projektu občianskeho združenia Anabe idú s rovesníkmi z Brezovíc po stopách rodu Berzeviczyovcov.
Jarmočnými hosťami starostu boli aj predstavitelia partnerskej poľskej gminy Chorków neďaleko mestečka Dukla pri hranici so SR.
 

Vyberte región